platform architectuur

De site Lindenhof maakt deel uit van de Ieperse tuinwijk Torrepoort. Deze wijk kent een coherente verschijningsvorm met veel openbaar en privaat groen, brede straten en een compacte bebouwing. De sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak wenst hier, samen met Beschut Wonen Ieper kwalitatief te verdichten door 5 woningen te vervangen door 5 éénslaapkamerwoningen en 4 woningen voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid.

We herdenken de verschillende woonvormen vanuit de niet-bebouwde ruimte, de grillige vorm van het perceel en haar satuut als binnengebied. Het resultaat is een compact gebouw waarbij de publiek-private gradiënt van binnen naar buiten vormgegeven wordt. Centraal bevindt zich het groen, kloppend hart, de patio, dat dienstdoet als ontmoetingsplaats op schaal van het gebouw én de buurt doordat de publieke, maar informele padenstructuur doorheen het gebouw loopt. Daarrond worden de dienende ruimtes in een krans geschakeld. Deze configuratie stelt de bewoners in staat om de interactie met de buurt of het collectief eigenhandig op hun wensen af te stemmen. De leefgedeeltes en slaapkamers worden op hun beurt op de groene omgeving gericht en laden de omgeving op.

De éénslaapkamerwoningen vinden hun plaats op het gelijkvloers en worden plaatselijk onderbroken door gerichte doorsteken die aantakken op de bestaande padenstructuur en waarrond zich ook de hoofdcirculatie van het gebouw en de fietsenstallingen bevinden.

Erboven bevinden zich de woningen voor personen met een psychosociale kwetsbaarheid, gemeenschappelijke leefruimtes, een wasplaats en een zuidgericht dakterras. Deze verdieping wordt ontworpen vanuit de gradiënten tussen collectiviteit en individualiteit, zorgnood en autonomie, dynamiek en rust en robuustheid en huiselijkheid. Elke bewoner bewandelt een eigen, specifiek traject en beschikt zo over de mogelijkheid om, samen met de begeleiders van Beschut Wonen Ieper, zich open te stellen of af te sluiten, hulp te vragen of zelfredzaam te zijn en zich te engageren of te ontspannen.

Ligging: Torrepoortwijk, Ieper

Opdrachtgever: Ons Onderdak en Beschut Wonen Ieper

Timing: 2023 – heden

Budget: € 1.726.650 (excl. btw en erelonen)

Oppervlakte: 735 m2

Status: voorontwerp

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. Sileghem & Partners (stabiliteit), Studiebureau Schoonackers (technieken) en Bureau Cnockaert (infrastructuur)