platform architectuur

Door de toename van de lintbebouwing is de relatie tussen het polderdorp en haar omliggend landschap verwaterd en het zicht geprivatiseerd. We herstellen deze relatie door het terrein achter de kerk, dat momenteel als parking dienstdoet en als een achterkant aanvoelt, te verhogen tot op het niveau van de oorspronkelijke zandrug. Geflankeerd door de nieuwe polyvalente zaal en het schoolgebouw, wordt het zicht op de polders gesublimeerd en gedeprivatiseerd.Aan de zuidzijde accentueren we het dorpshart door eenzelfde vloerafwerking als een tapijt over de straat te draperen én door op een regelmatig raster hoogstammige bomen aan te planten. Deze bomen geven schaduw, reduceren de opwarming van de bodem en intermediëren tussen de schaal van de gebouwen en deze van de gebruikers. De kerktoren blijft een baken in de omgeving, maar wordt door de kruinen geherkadreerd tot een element op schaal van het dorp. Op het tapijt krijgt de doortocht van gemotoriseerd verkeer twee knikken in het tracé. Hierdoor ontstaan er lokale verbredingen t.h.v. de straatgevels, wordt de link tussen de beide dorpszijdes versterkt en wordt het verkeer afgeremd. Aangezien de ruimte achter de kerk beperkt is, zetten we maximaal in op dubbel gebruik en flexibiliteit. We ontwerpen een polyvalente zaal die tegelijkertijd als refter, turnzaal en buitenschoolse kinderopvang dienst kan doen. Het dorpsplein kan tijdens de schooluren afgesloten worden om als speelplaats te fungeren.

Om een gebouw te ontwerpen dat vele gebruiken mogelijk maakt, beroepen we ons op een rationele planlogica, waarop op bepaalde plaatsen ingegrepen wordt. De onderliggende heldere structuur resulteert in een robuust gebouw dat de wensen van vandaag faciliteert, maar ook aan de noden van morgen kan beantwoorden doordat de verschillende programmaonderdelen onderling inwisselbaar zijn. Binnen deze structuur tekent zich een afgeronde zaal af: de dorpszaal van Ettelgem. Deze ruimte kijkt uit op het dorpsplein en ontvangt aan weerszijden daglicht d.m.v. de hoge daklichten. Het wisselend daglicht doorheen de dag en de seizoenen bepaalt in hoge mate de sfeer van de zaal. Naast de zaal liggen de dienende ruimtes die onafhankelijk bereikt kunnen worden om zo het wisselend gebruik mogelijk te maken.

Ligging: Ettelgem

Opdrachtgever: Gemeente Oudenburg

Timing: 2023 – 2024

Budget: € 1.492.757,24 (excl. btw en erelonen)

Oppervlakte: 449 m2 gebouw en 1.387 m2 omgevingsaanleg

Status: wedstrijdontwerp

Ontwerpteam: platform architectuur i.s.m. ssa/xx Kris Coremans (landschapsontwerp), De Roover Structureel Ontwerp (stabiliteit), Studiebureau Schoonackers (technieken) en Daidalos Peutz (akoestiek)